Bilhikem 4. Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu Düzenlendi

BİLHİKEM 4. SOSYAL BİLİMLER ÖĞRENCİ SEMPOZYUMU ÇEVRİMİÇİ OLARAK DÜZENLENDİ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde Bilge Gençlik Topluluğu ve Düşünce Medeniyet Topluluğu ile BİLHİKEM (Bilim ve Hikmet Araştırmaları Merkezi) iş birliğiyle düzenlenen ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın “Gençlik Projelerine Destek Programı” tarafından desteklenen IV. Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu 16-17 Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bilhikem ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrenci topluluklarının yılda bir kez ortaklaşa düzenlediği etkinlik bu yıl da devam eden küresel salgın nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış programına Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Candan, Bilhikem Yönetim Kurulu Üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyuma 19 farklı il ve 20 üniversiteden 45 bildiri kabul edildi. 20 farklı alandan oluşan bu bildiriler toplam 10 ayrı oturumda sunuldu. Bildirilerin 16’sı doktora, 25’i yüksek lisans, 4 tanesi de lisans düzeyinde eğitim gören öğrenciler tarafından sunuldu. Sempozyum programı Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Hemşinli, Bilhikem Yönetim Kurulu Başkanı Öğr. Görev. Mehmet Emin Akaslan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Candan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi’nin selamlama konuşmalarıyla başladı. Düzenleme kurulu, bilim kurulu ve sekretaryada emeği geçenlere teşekkür eden Dr. Hakan Hemşinli, maddi ve manevi desteklerinden dolayı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğüne, İlahiyat Fakültesi Dekanlığı’na, Bilhikem yönetimine ve programda emeği geçen herkese şükranlarını sunarak konuşmasına tamamladı. Daha sonra selamlama konuşması yapan Bilhikem Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Akaslan programda emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra Bilim ve Hikmet Araştırmaları Merkezinin (Bilhikem) faaliyetlerinden kısaca söz etti. Bilhikem’in 2016 yılında kurulan bir eğitim derneği olduğunu belirten Akaslan, dernekte yürütülen İslam düşüncesinin ve sosyal bilimlerin farklı alanlarına dair dersler, kitap tahlilleri, YDS’ye yönelik Arapça ve İngilizce dil destek çalışmaları, ihtisas dersleri, seminer, konferans, eğitim kampları, dönem sonu değerlendirme kahvaltısı ve bahar dönemi değerlendirme pikniği gibi çeşitli faaliyetlerden söz etti ve bütün bu etkinliklerin ücretsiz yürütüldüğünü ifade etti. Akaslan konuşmasını sempozyumda emeği geçen herkese ve “Genç Akademisyenler Yetişiyor” adıyla sundukları projeyi onaylayarak destek veren Gençlik ve Spor Bakanlığı’na teşekkür ederek sonlandırdı. Prof. Dr. Abdurrahman Candan ise bilginin önemi üzerinde durarak genç yaşta ilim, ve hikmet yolculuğuna çıkmanın gereğinden ve bunun günümüz için giderek daha anlamlı hale geldiğinden söz ederek, öğrencilerin çalışmalarının bu yönden çok önemli olduğunu ve sempozyumun bu açıdan çok önemli olduğunu belirtti. Son olarak selamlama konuşmasını yapan Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi ise dört yıldır düzenli olarak yapılan bu sempozyumun bilgi birikiminin sonraki kuşaklara aktarılması ve paydaşların bir araya gelerek, bilgi alışverişinde bulunması anlamında çok değerli olduğunu belirtti ve böylesine önemli bir sürecin mutfağında yer alan herkese ayrı ayrı teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Selamlama konuşmalarının ardından çevrimiçi olarak Bilhikem TV’den canlı olarak yayınlanan sempozyum oturumlarına geçildi. Toplam 10 oturumun gerçekleştirildiği sempozyumda; Temel İslam Bilimleri, Tarih, Felsefe, Din Psikolojisi, Din Eğitimi, Sanat Tarihi, Uluslararası İlişkiler, Kamu ve Hukuk, Dinler Tarihi, Edebiyat, Sosyoloji-Psikoloji başlıklı oturumlarda 45 bildiri sunuldu.

Sempozyumun kapanış oturumunda İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şirin Çıkar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zihni Merey ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kayri, öğretim üyeleri ve öğrenciler hazır bulundu.

Prof. Dr. Mehmet Şirin Çıkar konuşmasında yakın zamanda vefat eden kıymetli ilim adamı Mehmet Genç hocayı anarak, onun hayatının gençler için ilim yolculuğu anlamında güzel bir örneklik teşkil ettiğini belirtti. Prof. Dr. Zihni Merey yaptığı konuşmada Bilhikemin alternatif bir eğitim modeli olduğunu, bu anlamda burada yürütülen çalışmaların çok değerli olduğunu ifade etti. Son olarak konuşmasını yapan Prof. Dr. Murat Kayri ise öğrencilik yıllarında başlayan bir bilim serüveninin çok değerli olduğunu ve bunun gençleri ileri bir noktaya taşıyacağını ifade etti. Bu anlamda dört yıldır devam eden bu öğrenci kongresinin önemli olduğunu ve bilimde sürekli olanın değerli olduğunu belirtti. Konuşmasının sonunda temennilerini dile getiren Prof. Dr. Murat Kayri, sonraki sempozyumda multidisipliner bir anlayışla veri bilimi ağırlıklı bir temanın olmasının önemine değinerek bunun 21. Yüzyılın ruhuna da uygun olacağını ve sempozyumu daha da ileri bir noktaya taşıyabileceğini ifade etti.

Sempozyum programı Düzenleme Kurulu adına Dr. Hakan Hemşinli’nin teşekkür konuşmasıyla sona erdi.

Sempozyum kayıtlarına ulaşmak için:

https://www.youtube.com/channel/UCcI-IpSFHTCBtbJbH7LM8Sw